- 300 de grame de faina
- 25 de grame de drojdie
- 165 ml. de apa minerala carbogazoasa
- 1 lingura de zeama de lamaie
- 45 de ml. de ulei
- 50 de grame de zahar
- 1 praf de sare
- coaja rasa de la 1 lamaie
- 1 lingura de esenta de vanilie
- 1 cana de zahar (250 de ml.)
- 500 de ml. de apa
- esenta de rom sau rom veritabil
- coaja rasa de lamaie
- 2-3 linguri de gem de caise pentru finisat
- faina pentru presarat, ulei pentru uns
Intr-un
bol se cerne faina in care se incorporeaza sarea. La mijloc se face o
“fantanita” in care se adauga zaharul (50 de grame) si drojdia.

Cu
o lingura se freaca drojdia cu zaharul si se adauga 50 de ml. din apa
carbogazoasa la temperatura camerei, in care s-a adaugat lingura de suc
de lamaie. Se acopera cu un servet umed (sau se infoliaza) si se da la
un loc caldut pana cand drojdia se activeaza si face bulbuci.

Intrucat
aluatul va fi unul moale, destul de greu de lucrat, sugerez sa fie
framantat fie la masina de paine, fie la robot. Asadar, se adauga in bol
toata faina si maiaua, 1 lingurita din coaja rasa de lamaie (restul se
pastreaza pentru sirop), esenta de vanilie si restul de apa minerala
carbogazoasa si se framanta pret de 5-6 minute bune.

Se
adauga uleiul si se framanta in continuare pana cand uleiul se
incorporeaza complet in aluat. Se presara faina intr-un castron in care
aluatul se aseaza, presarand faina si pe suprafata.

Se acopera castronul cu un servet umed si se aseaza intr-un loc caldut, pana cand aluatul isi dubleaza volumul.

Acum
urmeaza sa marturisesc singura greseala pe care am comis-o: am asezat
in golurile formei pentru briose cosulete de hartie, foarte de ajutor
cand e vorba despre muffins, de data asta insa m-au cam incurcat, le-am
dezlipit destul de greu de prajiturile coapte. Asadar, voi sa nu faceti
ca mine, ci ungeti bine formele cu ulei si tapetati-le cu faina, apoi
modelati 12 mingiute egale de aluat pe care le asezati in forme.

Se
lasa prajiturile sa creasca in forma intr-un loc caldut pana cand umplu
formele, moment in care se aprinde cuptorul, fixandu-se la 200 de
grade, neventilat. Pana cand se incinge cuptorul, prajiturile vor depasi
marginile formelor. Se dau in cuptorul incins si imediat se reduce
temperatura la 180 de grade.

Cat
timp prajiturile sunt in cuptor, se prepara siropul: zaharul se
caramelizeaza intr-o cratita, se stinge cu apa si se fierbe pana cand se
dizolva complet. Se opresete focul, se adauga coaja de lamaie ramasa si
esenta de rom (sau rom veritabil, daca doriti). Se acopera cu capacul
pana la folosire.Prajiturile se coc in cuptor timp de 15 minute, apoi
se verifica cu scobitoarea, daca mai e nevoie se mai tin putin, la mine
nu a fost cazul.

Imediat
dupa ce s-au copt, prajiturile fierbinti se plonjeaza in sirop,
tavalindu-se si pe o parte si pe cealalta, sa se imbibe bine.

Prajiturile
bine insiropate se scot si se aseaza pe un platou (optional, in
cosulete de hartie, arata mai frumos, adica e optional dar parca e mai
bine).

Se finiseaza ungandu-le cu gem pe suprafata si se racesc foarte bine (la frigider) inainte de servire.

O sectiune, ca sa vedeti ca nu am glumit cand am spus ca aluatul e nemaipomenit.

Daca
doriti sa pregatiti varianta de dulce (din cartea The Cuisine of Italy,
All Recipes): 300 de grame de faina, 10 grame de unt, 5 oua, 1 lamaie, 1
pahar de lapte cald, 1 lingurita de zahar, 25 de grame de drojdie, 1
praf de sare. Sirop si finisat: 300 de grame de zahar, 1 pahar de rom,
lamaie, gem de caise.Se spumeaza untul moale cu oale batute cu zaharul
si sarea, se adauga faina, coaja de lamaie si drojdia dizolvata in
laptele cald (sincer, mi se pare enorm de mare cantitatea de lichid fata
de cea de faina, ar putea fi ok doar daca se folosesc numai
galbenusurile si paharul cu lapte are doar 150 ml.). Se framanta pana
cand se obtine un aluat elastic care se desprinde de peretii vasului, se
lasa la crescut o ora si in rest exact cum am procedat eu mai sus.
Sursa:retete ca la mama.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu