vineri, 5 aprilie 2013

Savarine de post

Ingrediente:(pentru 12 bucati)
  • 300 de grame de faina
  • 25 de grame de drojdie
  • 165 ml. de apa minerala carbogazoasa
  • 1 lingura de zeama de lamaie
  • 45 de ml. de ulei
  • 50 de grame de zahar
  • 1 praf de sare
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 1 lingura de esenta de vanilie
sirop:
  • 1 cana de zahar (250 de ml.)
  • 500 de ml. de apa
  • esenta de rom sau rom veritabil
  • coaja rasa de lamaie
in plus:
  • 2-3  linguri de gem de caise pentru finisat
  • faina pentru presarat, ulei pentru uns
Preparare:
Intr-un bol se cerne faina in care se incorporeaza sarea. La mijloc se face o “fantanita” in care se adauga zaharul (50 de grame) si drojdia.
Preparare Prajitura Rum Baba, de post 1
Cu o lingura se freaca drojdia cu zaharul si se adauga 50 de ml. din apa carbogazoasa la temperatura camerei, in care s-a adaugat lingura de suc de lamaie. Se acopera cu un servet umed (sau se infoliaza) si se da la un loc caldut pana cand drojdia se activeaza si face bulbuci.
Preparare Prajitura Rum Baba, de post 2
Intrucat aluatul va fi unul moale, destul de greu de lucrat, sugerez sa fie framantat fie la masina de paine, fie la robot. Asadar, se adauga in bol toata faina si maiaua, 1 lingurita din coaja rasa de lamaie (restul se pastreaza pentru sirop), esenta de vanilie si restul de apa minerala carbogazoasa si se framanta pret de  5-6 minute bune.
Preparare Prajitura Rum Baba, de post 3
Se adauga uleiul si se framanta in continuare pana cand uleiul se incorporeaza complet in aluat. Se presara faina intr-un castron in care aluatul se aseaza, presarand faina si pe suprafata.
Preparare Prajitura Rum Baba, de post 4
Se acopera castronul cu un servet umed si se aseaza intr-un loc caldut, pana cand aluatul isi dubleaza volumul.
Preparare Prajitura Rum Baba, de post 5
Acum urmeaza sa marturisesc singura greseala pe care am comis-o: am asezat in golurile formei pentru briose cosulete de hartie, foarte de ajutor cand e vorba despre muffins, de data asta insa m-au cam incurcat, le-am dezlipit destul de greu de prajiturile coapte. Asadar, voi sa nu faceti ca mine, ci ungeti bine formele cu ulei si tapetati-le cu faina, apoi modelati 12 mingiute egale de  aluat pe care le asezati in forme.
Preparare Prajitura Rum Baba, de post 6
Se lasa prajiturile sa creasca in forma intr-un loc caldut pana cand umplu formele, moment in care se aprinde cuptorul, fixandu-se la 200 de grade, neventilat. Pana cand se incinge cuptorul, prajiturile vor depasi marginile formelor.  Se dau in cuptorul incins si imediat se reduce temperatura la 180 de grade.
Preparare Prajitura Rum Baba, de post 7
Cat timp prajiturile sunt in cuptor, se prepara siropul: zaharul se caramelizeaza intr-o cratita, se stinge cu apa si se fierbe pana cand se dizolva complet. Se opresete focul, se adauga coaja de lamaie ramasa si esenta de rom (sau rom veritabil, daca doriti). Se acopera cu capacul pana la folosire.Prajiturile se  coc in cuptor timp de 15 minute, apoi se verifica cu scobitoarea, daca mai e nevoie se mai tin putin, la mine nu a fost cazul.
Preparare Prajitura Rum Baba, de post 8
Imediat dupa ce s-au copt, prajiturile fierbinti se plonjeaza in sirop, tavalindu-se si pe o parte si pe cealalta, sa se imbibe bine.
Preparare Prajitura Rum Baba, de post 9
Prajiturile bine insiropate se scot si se aseaza pe un platou (optional, in cosulete de hartie, arata mai frumos, adica e optional dar parca e mai bine).
Preparare Prajitura Rum Baba, de post 10
Se finiseaza ungandu-le cu gem pe suprafata si se racesc foarte bine (la frigider) inainte de servire.
Preparare Prajitura Rum Baba, de post 11
O sectiune, ca sa vedeti ca nu am glumit cand am spus ca aluatul e nemaipomenit.
Preparare Prajitura Rum Baba, de post 12 
Daca doriti sa pregatiti varianta de dulce (din cartea The Cuisine of Italy, All Recipes): 300 de grame de faina, 10 grame de unt, 5 oua, 1 lamaie, 1 pahar de lapte cald, 1 lingurita de zahar, 25 de grame de drojdie, 1 praf de sare. Sirop si finisat: 300 de grame de zahar, 1 pahar de rom, lamaie, gem de caise.Se spumeaza untul moale cu oale batute cu zaharul si sarea, se adauga faina, coaja de lamaie si drojdia dizolvata in laptele cald (sincer, mi se pare enorm de mare cantitatea de lichid fata de cea de faina, ar putea fi ok doar daca se folosesc numai galbenusurile si paharul cu lapte are doar 150 ml.). Se framanta pana cand se obtine un aluat elastic care se desprinde de peretii vasului, se lasa la crescut o ora si in rest exact cum am procedat eu mai sus. 

Sursa:retete ca la mama.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu